miercuri, 20 aprilie 2011

Graffiti 3D


Primele expresii ale unor culturi alternative si subculturi au inceput sa infloreasca dupa 1989, graffiti fiind una dintre ele. Ca si in America, cei care au dat primele tag-uri in anii 1991-1992, nu erau constienti ca ceea ce realizeaza inseamna graffiti. Nici temele pe care le abordau nu faceau referire la viata de cartier, erau simple nume de formatii. Acestia ar putea constitui primul val de writeri despre care se stiu extrem de putine detalii. SIMS, FLOK si SEK sunt writerii care au facut primele piece-uri in Bucuresti si crew-ul PG&Pongo  a dat primele tag-uri cu markerul la metrou. 


Al doilea val de writeri a aparut in anii 1998 – 1999 si printre figurile marcante ale acestei perioade se numara SAGE si OGE, SHAOLIN, SCIENCE, MYST, STEK, RATPOISON,  HOMEBOY din Brasov, CBU Posse Sibiu, Hieroglipha din Arad etc. Primele  crew-uri care s-au format in Bucuresti au fost UCB(United Criminals of Bucharest): GUERILLA, GARFIELD SI ZOSTER si NPA(Next Phase Alliance): NEAR, SHAO, ERPS, SCIENCE, BROKE. In 1999 a aparut compilatia „Murale” si casa de productie A&A Records a organizat cu aceasta ocazie primul  concurs de graffiti. Piece-urile au fost date pe niste rulote ale circului de stat. La acel eveniment au participat AGA, UCB Crew, RATPOISON din Brasov, ERPS, SHAO, un crew de fete numit Dark Angels.



In anii 2000 – 2001 apar primele graff-uri facute de straini la metroul din Bucuresti. Primul whole car in Romania a fost dat in anul 2002, iar in anul 2004 a fost executat primul whole car de tren personal.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu