Disparţia dinozaurilor se pare că a fost cauzată de un meteorit de mărimea unui orăşel, care s-a ciocnit cu Pământul acum aproximativ 65 milioane de ani. Când meteoritul a lovit planeta, aceasta a fost acoperită de un nor uriaş de praf care a blocat lumina soarelui şi astfel, a fost frig şi întuneric timp de câteva luni. Odată cu dispariţia plantelor au murit şi dinozaurii ierbivori, iar datorită acestui fapt dinozaurii carnivori au murit şi ei, rămânând fără hrană.
În acest timp au erupt mulţi vulcani care vărsau lavă pe suprafaţa Pământului şi emanau gaze otrăvitoare în aer. Traiul pe Pământ devenise din ce în ce mai dificil.
Cu toate acestea, nu toate vietăţile au dispărut acum 65 milioane de ani. Animalele mici cum ar fi şopârlele, şerpii, păsările sau şobolanii au supravieţuit.
După ultimele cercetări se crede că asteroidul s-a ciocnit de Pământ în apropiere de Mexic, unde în nord-estul oraşului Chicxulub există un crater submarin uriaş cu un diametru de 200 km.
Expertii se cearta din nou in legatura cu disparitia dinozaurilor
Un studiu recent care pretinde ca dovedeste in mod sigur ca dinozaurii au fost stersi de pe fata Pamantului de asteroidul de acum 65 de milioane de ani a generat o noua controversa. Alti oameni de stiinta ii acuza pe autori ca "ignora metodele stiintifice", ca fac afirmatii "fara nici o baza reala" si ca fac "rationamente circulare".
Exista doua mari controverse: Una este daca dinozaurii au fost eliminati de un eveniment extraordinar si alta despre natura evenimentului extraordinar.
Unii oameni de stiinta sustin ca dinozaurii au disparut pur si simplu pentru ca nu au putut sa se adapteze la schimbarile de clima - mai exact la faptul ca aceasta devenea din ce in ce mai rece. Altii sustin ca poate sistemul lor imunitar primitiv nu a reusit sa tina pasul cu dezvoltarea unor microbi din ce in ce mai daunatori. In acest context, animale mai complexe, precum mamiferele si pasarile, care au sange cald si deci se pot adapta mai usor la clima rece, si care au un sistem imunitar mai dezvoltat, pur si simplu au inlocuit treptat dinozaurii. Nici a fi mare nu a mai fost un avantaj, dat fiind ca, pe masura ce clima devenea mai rece, plantele (adica mancarea) deveneau mai putin abundente.
Cu toate acestea, alti oameni de stiinta sustin ca disparitia dinozaurilor a fost prea brusca si masiva pentru a putea fi explicata prin apelul la niste cauze triviale. Ei sunt de acord ca schimbarile de clima si poate inclusiv sistemul imunitar primitiv al dinozaurilor au jucat un rol, insa oricum este necesara luarea in considerare a unui eveniment extraordinar pentru a explica niste extinctii la o scara atat de mare.
Exista doua teorii candidate principale:
Teoria impactului unui asteroid.
In 1980, echipa tata-fiu a profesorilor Luis si Walter Alvarez a propus acest scenariu de film hollywoodian dupa ce au studiat un strat subtire de argila sulfuroasa din Gubbio, Italia. In 1991 a fost descoperita zona de impact Chixculub. Este vorba despre un bazin imens, larg de peste 300 de kilometri, cu centrul in peninsula Yucatan din Mexic. Se estimeaza ca impactul a avut loc acum 65 de milioane de ani. Poate insa impactul unui asteroid sa aiba efecte la nivel global? Conform descoperirilor geologilor, da. Straturile de roca ce corespund acelei perioade de peste tot de pe planeta sunt bogate in iridiu, un element rar pe Pamant insa relativ obisnuit in asteroizi si comete. Insa poate insemna asta ca asteroidul este responsabil de disparitita dinozaurilor?
Problema este ca dinozaurii nu au disparut chiar atat de repede - datele fosile arata ca au disparut de-a lungul a milioane de ani. O asemenea scara temporala este corelata mai degraba cu schimbarile de clima si de geologie decat cu evenimentele catastrofice.
Teoria vulcanilor
Pe masura ce cresteau muntii Himalaia, datorita peninsulei indiene care impinge cu putere in Asia, au avut loc o serie de evenimente vulcanice de amploare. Unii au argumentat ca aceste evenimente au produs o schimbare climatica. In plus, ele au fost responsabile de ejectarea in atmosfera a unor mari cantitati de cadmiu, nichel si seleniu, care sunt toxice in cantitati prea mari.
Acum, s-a declansat un adevarat scandal pe CCNet, o retea electronica de discutii stiintifice, datorita articolului publicat in revista Sedimentary Geology, scris de Peter Schule de la Universitatea Erlangen-N�rnberg impreunsa cu colegii sai, Robert Speijer, Hartmut Mai si Agnes Kontny. Autorii sustin ca au adus dovezi "fara echivoc" ale faptului ca ramasitele si "ejectiile" aruncate de impact coincid cu momentul extinctiei in masa.
Argumentul lor este dupa cum urmeaza: Exista ceva numit de geologi granita K-T. Rocile de sub granita K-T au fosile de dinozaur, cele de deasupra nu au. Cercetatorii germani au facut analiza chimica a argilei de sub granita K-T si au gasit ca "nu exista nici o dovada ca [impactul] Chicxulub predateaza granita K-T si permite pozitionarea fara univoc a granitei K-T drept momentul depozitelor cauzate de eveniment."
Dovada este clara. Ba nu-i deloc clara! spun alti oameni de stiinta de pe CCNEt. De pilda, prof. Greta Keller de la Universitatea Princeton chiar a acuzat echipa de cercetatori ca "ignora metodele stiintifice", ca face afirmatii "fara nici o baza reala" si "rationamente circulare".
Angela Milner, de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra a spus pentru London Daily Telegraph: "Nu exista nici cel mai mic consens in legatura cu cauza extinctiei sau daca a fost sau nu o singura cauza. Scandalul nu-i implica pe cei care lucreaza pe dinozauri, ci pe sedimentologi si geologi."
Dupa cum remarca mai departe London Daily Telegraph, "singurul lucru cu care este de acord toata lumea este ca dinozaurii au disparut."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu