Prin intermediul câinelui se pot cunoaşte alţi oameni şi se poate lărgi cercul social
Când ne gândim la moduri în care să reducem stresul din viaţa noastră, mintea ne zboară la meditaţie, yoga sau psihoterapie. Cu siguranţă, acestea sunt tehnici care dau rezultate foarte bune. Însă, nu mulţi ştiu că atunci când ne facem un nou prieten este de asemenea, o măsură foarte eficientă în lupta cu stresul.
În timp ce prietenii „umani” ne oferă un mare suport social şi emoţional, prietenii „blănoşi” ne ajută să scăpăm de stres. Cercetările au arătat că animalele de companie oferă foarte multe beneficii din punct de vedere al sănătăţii.
Acest lucru se întâmplă numai în condiţiile în care persoana în cauză iubeşte animalele şi poate să îi ofere toate condiţiile pe care le necesită un astfel de prieten. În primul rând, animalele au darul de a îmbunătăţi starea de spirit.
Mai ales pentru cei care au animale, se ştie că este imposibil să stai supărat atunci când ai în preajmă un căţel sau o pisică. Faptul că animalele de casă îmbunătăţesc starea de spirit a fost demonstrat ştiinţific. Un studiu recent asupra bărbaţilor seropozitivi a arătat că aceştia erau mult mai protejaţi contra depresiei dacă aveau în jurul lor un animal de casă. Conform studiului, bărbaţii care nu aveau un animal de companie erau de trei ori mai predispuşi la depresie decât bărbaţii sănătoşi.
Mai mult, animalele de casă au un control foarte mare asupra tensiunii arteriale. Ele fac acest lucru, uneori, chiar mai bine decât medicamentele specifice. Medicamentele contra hipertensiunii, în general, reduc tensiunea, însă nu sunt foarte eficiente în controlul creşterilor bruşte de tensiune cauzate de stres.
Un animal de companie îşi ajută stăpânul să facă mişcare
S-a arătat că cei care au probleme cu stresul şi tensiunea şi au un animal de companie sunt mult mai feriţi de probleme cu inima decât cei care nu au un căţel sau o pisică. Un alt avantaj de a avea un animal în casă este faptul că acesta te încurajează să faci mişcare. Indiferent dacă ieşim la plimbare cu câinele sau ne jucăm în casă, înseamnă că se face efort fizic.
În zilele noastre, când timpul dedicat sportului şi mişcării este din ce în mai redus, orice formă de mişcare este benefică pentru organism. De asemenea, animalele de companie oferă suport social. Cu alte cuvinte, când ne plimbăm cu câinele mergem în locuri unde se află mai mulţi stăpâni de animale.
Astfel, putem cunoaşte oameni cu aceeaşi pasiune ca a noastră şi ne dezvoltăm reţeaua de prieteni şi cunoscuţi. Animalele de companie ne feresc de singurătate şi ne oferă iubire necondiţionată. Ele sunt o companie perfectă, ştiu să asculte problemele stăpânilor, de multe ori sunt silenţioase şi ştiu să păstreze un secret. Mai mult, ele sunt un „antidot” pentru singurătate.
„Antidot“ pentru singurătate
Cercetările au arătat că bătrânii care stau singuri în casă s-au simţit mult mai puţin singuri după vizita unui animal decât după cea a unui om. Acest beneficiu reduce nivelul de stres din viaţa unui om şi chiar îl poate face să se integreze mai bine în viaţa socială.
Un alt mod prin care animalele de casă ne ajută să scăpăm de stres este faptul că putem să vorbim cu ele, să ne descărcăm în faţa lor şi ele doar ne ascultă. Se poate spune că sunt ascultătorii aproape perfecţi. S-a arătat că un om care are de îndeplinit o sarcină foarte dificilă, o duce mult mai repede la bun sfârşit dacă are alături de el un animal cu care să vorbească. Însă trebuie înţeles că nu toată lumea poate avea un animal.
Nu are rost să se cumpere un animal dacă stăpânul nu poate sta destul cu el şi nu poate avea grijă de el. În acest mod, stăpânul nu va beneficia de avantajele pe care le oferă un animal, iar animalul va avea numai de suferit.
Nu vorbesc, dar previn apariţia depresiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu