duminică, 6 februarie 2011

Despre tatuaj

Decorarea trupului include body-paintingul, tatuajele, pierce-urile, inciziile decorative si cicatrizarea pielii. La baza, decorarea trupului era folosita pentru ritualuri, estetica, motive medicinale sau magie ori ritualuri religioase. Picturile antice rupestre si numeroase sculpturi gasite pe situri arheologice dovedesc faptul ca decorarea trupului se practica din timpuri stravechi. Aceasta formă de arta se practica si astazi. In anumite triburi este folosita pentru scopuri religioase, pentru protejarea de spirite rele si boli. Semnele facute in piele pot demonstra ca o persoana apartine unui anumit grup sau trib sau ca aceasta detine un anumit statut in cadrul acelui grup.

Exemple de body-painting: cerneala de culoare rosie folosita de frumusetile din Asia, desenele cu henna din Orientul Mijlociu si desenele de razboi folosite de unele triburi din Africa si America.


Tatuajele au fost redescoperite de exploratori in timpul expeditiilor lor, acest fapt ajutand la deschiderea de saloane de tatuare in Europa si America unde marinarii veneau pentru a-si face modele speciale. Primul tatuaj cu mijloace electrice moderne a fost patentat in America in 1891. In secolul al XVIII-lea, criminalii americani si dezertorii britanici erau identificati dupa tatuaje. Mai tarziu, prizonierii din inchisorile siberiene si lagarele naziste erau identificati prin aceeasi modalitate. In secolul XX, gastile de strada si motociclistii puteau fi identificati la fel. A existat si un trend printre nobilii englezi de a se tatua, in secolul al XIX-lea, insa acesta a durat putin. Din anii 1900 tatuajele au redevenit populare printre numeroase culturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu